Menu

Je bent wat je denkt

Je bent wat je denkt

28 april 2015

 Ik weet niet meer precies wie, waar en wanneer het gebeurde, maar toen ik jong was, was er ooit iemand die tegen mij zei: “Jabbo je bent wat je denkt”…… Ik snapte op dat moment niet wat daarmee bedoeld werd. Totdat ik het boek; “De zin van het bestaan” van Victor Frankle las. Dit was een boek dat op de boekenlijst stond van het excellentie traject van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding wat ik tijdens mijn studie Sport Management en Ondernemen heb gevolgd. Victor Frankle was een joodse psychotherapeut die de tweede wereld oorlog heeft overleeft. Hij werd op 25 september 1942 samen met vrouw en ouders naar een concentratiekamp gedeporteerd. Hij beschrijft in dit boek zijn ervaringen van de jaren in het concentratie kamp. Dit wordt in detail omschreven en het is onvoorstelbaar om te lezen en te beseffen wat mensen in die kampen hebben doorgemaakt. Hij schrijft vele bijzondere dingen in het boek, maar wat mij het meest raakte, was het feit dat hij vertelt dat jij als mens altijd verantwoordelijk bent hoe je reageert op een situatie. Hij zegt dat er tijd zit tussen het waarnemen van een situatie en jou reactie daarop als persoon. Oftewel, er is voor jou een keuze hoe jij als mens reageert op iedere situatie in het leven. Tussen de stimulus en respons zit tijd en jij kunt met je brein bepalen, hoe je op een situatie reageert.

“Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom” Victor Frankle

Victor Frankle zat in de meest onerbarmelijke omstandigheden en kon tot dit besef komen. Toen ik zijn boek las, besefte ik voor het eerst dat ik dus zelf verantwoordelijk ben hoe ik reageer op een situatie. Dit zette mij aan het denken en ik besefte ik dat mijn denken dus veel meer impact heeft om mezelf als ik zelf ooit had verwacht.

 

Maar hoe werkt dit dan precies in het brein….

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar ons brein en wat de impact van ons denken is op het brein. Lang heeft men, gedacht dat je brein iets is waar je mee geboren wordt en dat het gedurende je leven niet meer verandert. Maar volgens Dr. Norman Doigde is de ontdekking dat ons brein ‘plastisch’ en aan verandering onderhevig is, dé ontdekking van ruim 400 jaar neurologisch onderzoek. Hij schreef er ook meerdere boeken over, waaronder een New York Times bestseller: The Brain That Changes Itself. Als ik dit dan lees ga ik altijd op zoek naar filmpjes die dit in Jip en Janneke taal kunnen uitleggen. Check het filmpje.

Dit was voor mij weer de bevestiging dat je dus invloed hebt met je denken op je brein. Als je maar vaak genoeg denkt dat je ergens niet goed in bent, ga je het vanzelf geloven. Of als je omgeving maar vaak genoeg zegt dat je iets niet kunt, ga je het ook geloven. Ik kreeg op jonge leeftijd de stempel dyslexie en er werd op een bepaald moment zelfs gesproken over speciaal onderwijs…. Uiteindelijk ben ik opgeklommen van VMBO naar het MBO en uiteindelijk ben ik in HBO Sport Management en Ondernemen afgestudeerd met 30 studiepunten te veel. Laat je dus nooit door iets of iemand zeggen, dat je dingen niet kunt. Want de enige die weet waartoe je instaat bent, ben jezelf. Je bent dus wat je denkt en het mooie is, dat je zelf bepaalt hoe je denkt!

“You might be poor, your shoes might be broken, but your mind is a palace.” ― Frank McCourt,

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie