Menu

10 dagen stilte

10 Dagen stilte

4 mei 2015

 Van jongs af aan heb ik vaak het idee gehad dat we veel meer weten dan dat we denken. Doordat ik vaak in een sneltrein door het leven raas, vergeet ik nog wel eens naar mijzelf te luisteren. Maar wanneer ik dat dan toch doe, zit er vaak een hoop wijsheid verstopt. Vooral tijdens een bergwandeling, 10 km hardlopen of tijdens een schaatstraining kom ik op de meest briljante ingevingen. Dit zijn altijd momenten waarin ik in een soort flow zit zonder dat ik me door iets of iemand laat afleiden.

 

Muhammad Ali: “Silence is golden when you can't think of a good answer”

 

Een klein jaar ben ik nu bezig met ‘mindfulness meditatie’, of met andere woorden ‘mijn brein aan het trainen’. Iedere ochtend neem ik een half uur de tijd om mijzelf te trainen en om te kijken naar wat voor een gedachtes er komen en gaan. Tijdens dit ochtendritueel heb ik regelmatig heldere inzichten en weet ik daarna ook vaak hoe ik mijn dag het beste vorm kan geven.Ik blijf het bijzonder vinden dat je met ‘niks’ doen soms tot geweldige inzichten kunt komen, dingen kunt bedenken. Toen ik net begon met mediteren, werd ik nog wel eens raar aangekeken; “Jabbo, waar ben je nu weer aan begonnen?”. Maar de laatste tijd merk ik dat steeds meer mensen gaan mediteren en er de voordelen van inzien. Naast het feit dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs beschikbaar is dat het positieve effecten heeft op ons leven, zie je ook dat steeds meer grootheden er voor uitkomen zoals Michael Jordan, Arnold Schwarzeneger, Lebron James, Kobe Bryant en Jabbo Smulders ;-). Ik vergelijk het graag met de topsport, want top atleten doen alleen dingen die hen verder helpen om nog beter en nog sterker te worden.

Vanaf morgen ga ik 10 dagen lang de stilte opzoeken en mediteren in een stiltecentrum in de Zwitserse bergen. 10 dagen niet praten, niet schrijven, niet lezen, niet whatsappen, niet facebooken…. 10 dagen helemaal niets. Alleen samen zijn met mijzelf en mijn eigen gedachten. Ik heb lang getwijfeld of ik dit wel moet doen. Is het wel goed voor me? Maar de laatste weken merk ik dat ik er klaar voor ben en zelfs zin in heb. Ik houd wel van uitdagingen en mijzelf in het diepe te gooien, want zonder uitdagingen en jezelf onder ogen komen, zal ik niet groeien.

 

Zoals Martin Luther King, Jr. zegt: “The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comfort and convenience, but where he stands at times of challenge and controversy”.

 

Tot over 10 dagen 🙂

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie